logo
logo
Czwartek,
17 października 2013
Smak na życie

Specjały z łososia

zdjęcie
Małgorzata Marszelewska
Prowadząca środowe audycje kulinarne w Radiu Maryja

        O tym, że ryby są zdrowe i warto je jeść nie trzeba nikogo przekonywać. Proponuję dzisiaj kilka możliwości przyrządzenia dań z łososia. Ta ryba jest stworzeniem niezwykle wrażliwym, delikatnym i wybrednym. Nie lubi wody zanieczyszczonej i pozbawionej tlenu. Dlatego jego życie zaczyna się zawsze w czystym górskim strumieniu albo w rzece. Zanim dorosłe ryby wpłyną do oceanu, spędzają od kilku do kilkunastu tygodni na pograniczu wody słodkiej i słonej. W oceanie łososie mieszkają, w zależności od gatunku, nawet kilka lat, wiodąc sielski żywot. Napotykają tam bowiem przyjazne środowisko, prawie pozbawione wrogów i obfitujące w pokarm, przede wszystkim w krewetki oraz inne skorupiaki, dzięki którym mięso łososia nabiera apetycznego różowego koloru. Mięso to zawiera dużo kwasów tłuszczowych i jest bogate w witaminy A i D oraz witaminy z grupy B. Dostarcza także aminokwasów i mokroelementów. Warto rozsmakować się w tej rybie. Salmo salar, zwany też szlachetnym to gatunek najbardziej znany w Europie. Jego mięso ma różowo-pomarańczowe zabarwienie. Łosoś najczęściej występujący na naszym rynku, zwany norweskim, również należy do gatunku salmo salar.

Łosoś dobrze komponuje się z rozmaitymi sosami gorącymi: grzybowym, śmietanowym, szafranowym i zimnymi salsami np: pomidorową czy ananasową. Wspaniale smakuje z masłem czosnkowym - pieczony na ruszcie lub w piekarniku, smażony na patelni, gotowany na parze. Można go marynować w oliwie, z dodatkiem białego wina, odrobiny soku z cytryny (gdy soku jest za dużo, mięso blednie) i świeżych ziół: melisy, bazylii, tymianku, a zwłaszcza koperku. Łosoś kocha koperek z wzajemnością! Dobrą przyprawą dla łososia jest pieprz z cytryną. Jeśli chodzi o masło czosnkowe, to robię je tak: siekam lub przeciskam przez praskę kilka ząbków czosnku, mieszam z miękkim masłem i gotowe! A zatem kilka propozycji przyrządzenia łososia:

1. Łosoś duszony w winie: 1 kg świeżego łososia (może być filet); 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina; 3 łyżki masła; sok i skórka otarta z 1/2 cytryny; 2 liście laurowe; 2 łyżki koperku; sól, pieprz do smaku. Wykonanie: łososia sprawić, umyć, osuszyć, pokroić na dzwonka lub w większe kawałki, lekko posolić i odstawić na 30 min. w chłodne miejsce. W płaskim rondlu stopić masło, dodać drobno pokruszone liście laurowe oraz wino i zagotować. Doprawić solą i pieprzem, włożyć porcje ryby i dusić, pod przykryciem, 20-25 min. na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać skórkę i sok z cytryny. Rybę ułożyć na ogrzanym półmisku. Sos lekko odparować i przecedzić przez sito. Łososia polać sosem i posypać koperkiem.

2. Łosoś w sosie jogurtowym: 1 kg filetów z łososia; 2 szklanki jogurtu naturalnego; 35 dkg ostrego żółtego sera; 2 jajka; kilkanaście różyczek brokułów; 1 łyżka oliwy; przyprawa do ryb; słodka papryka w proszku; sól, pieprz. Wykonanie: rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje, skropić oliwą, posypać przyprawą do ryb i odstawić na 15-20 min. Porcje łososia ułożyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Ser zetrzeć na tarce do jarzyn. Jogurt roztrzepać z jajkami, dodać ser i dokładnie wymieszać. Rybę polać sosem, przybrać różyczkami brokułów i oprószyć papryką. Piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Podawać na gorąco, ze szparagami lub kalafiorem.

3. Łosoś po azjatycku: 4 filety z łososia (ok. 80 dkg); 2 pory; 4 plastry ananasa z puszki; 20 dkg pomidorów bez skórki (z puszki); 2 łyżki oliwy lub oleju; 2-3 łyżki sosu sojowego; chili; sól; pieprz. Wykonanie: pory oczyścić, umyć, pokroić w krążki i zblanszować (1 min.) w posolonym wrzątku. Ananasa pokroić w kostkę. Pomidory rozgnieść widelcem. Rybę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać solą oraz pieprzem, krótko obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć na talerz i trzymać w cieple. Na tym samym tłuszczu podsmażyć ananas, dodać sos sojowy, pory oraz pomidory, wymieszać, dusić 3 min. Doprawić solą, pieprzem, chili. Włożyć rybę i zagotować. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Smacznego!

P.S. Jeżeli decydujemy się kupić świeżego łososia (lub inną rybę), trzeba zwrócić uwagę, czy ryba nie jest obślizgła, czy ma srebrzystą łuskę i przejrzystą gałkę oczną. Ości ze świeżej ryby najlepiej wyjąć szczypcami lub pęsetą.

POZOSTAŁE WPISY
Wtorek, 10 maja 2016

Nowalijkowe bukiety i szparagi

Piątek, 8 kwietnia 2016

Porady kulinarne w RM - najciekawsze propozycje marca

Piątek, 18 marca 2016

Jajko na wielkanocnym stole

Wtorek, 1 marca 2016

Porady kulinarne w RM - najlepsze propozycje stycznia i lutego

Wtorek, 9 lutego 2016

Alternatywa dla śledzia

Wtorek, 26 stycznia 2016

Pożywne i rozgrzewające zupy

Wtorek, 15 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka

Piątek, 9 października 2015

A to klops!

Czwartek, 13 sierpnia 2015

Smaki lata

Sobota, 18 lipca 2015

Uroki włoskiej kuchni

Piątek, 19 czerwca 2015

Kwiaty i owoce lata

Wtorek, 26 maja 2015

Zapowiedź lata - nowalijki i truskawki

Czwartek, 30 kwietnia 2015

Placki, placuszki, racuszki...

Środa, 15 kwietnia 2015

Wegetariańskie potrawy z warzyw

Wtorek, 24 marca 2015

Wielkanocna Pascha i inne przysmaki

Piątek, 6 marca 2015

Kilka sekretów domowej kuchni

Wtorek, 10 lutego 2015

Tłusty czwartek i Popielec

Piątek, 30 stycznia 2015

Pasta, czyli smaczne potrawy z makaronem

Piątek, 9 stycznia 2015

Karnawałowe przekąski i sałatki

Środa, 17 grudnia 2014

Wykwintne świąteczne ciasta i torty

Piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaki na naszym stole

Piątek, 7 listopada 2014

Na świętego Marcina - gęś do komina

Wtorek, 28 października 2014

Menu dla małych łasuszków

Piątek, 10 października 2014

Francuska oberżyna czyli bakłażan

Poniedziałek, 29 września 2014

Król drobiu - indyk

Piątek, 12 września 2014

Rajski owoc - jabłko

Wtorek, 19 sierpnia 2014

Domowe sorbety

Wtorek, 5 sierpnia 2014

Groszek i spółka

Wtorek, 22 lipca 2014

Łyk ochłody w upalne dni...

Piątek, 13 czerwca 2014

Sezon na truskawki

Wtorek, 27 maja 2014

Letnie sałatki

Piątek, 9 maja 2014

Maj pachnący ziołami

Wtorek, 15 kwietnia 2014

Świąteczne smakołyki

Piątek, 4 kwietnia 2014

Ryby na naszym stole

Piątek, 14 marca 2014

Przedwiośnie - czas na grę w zielone

Poniedziałek, 24 lutego 2014

Tłusty czwartek i ostatki

Wtorek, 18 lutego 2014

Kasza - zdrowie na talerzu!

Sobota, 1 lutego 2014

Potrawy, które nas rozgrzeją

Czwartek, 19 grudnia 2013

Sałatki z awokado

Poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pyszności z czekolady

Poniedziałek, 18 listopada 2013

Drób najsmaczniejszy jesienią

Piątek, 8 listopada 2013

Sztuka przyrządzania sosów - cd.

Piątek, 25 października 2013

Sztuka przyrządzania sosów

Sobota, 5 października 2013

Sycące i dodające energii - zupy na jesienne szarugi

Poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne dary lasu

Piątek, 13 września 2013

Ciasta pachnące owocami

Piątek, 6 września 2013

U schyłku lata

Piątek, 23 sierpnia 2013

Pochwała oliwy

Poniedziałek, 12 sierpnia 2013

W kuchni pachnącej ziołami

Środa, 7 sierpnia 2013

Jedzenie - naturalna potrzeba człowieka